Gril

Otázka: Jaký gril si mám koupit? Odpověď: Ať už kupujete cokoliv, vždy se musíte zaměřit na  vlastnosti produktu, které budou vyhovovat přímo Vám. Teď si představíme základní typy grilů. Gril na dřevěné uhlí si Vás rozhodně získá svou cenou. Nejlevnější plechový gril tohoto typu koupíte od 200 Kč. Takovou spornou výhodou je nízká váha grilu. Jde s ním snadno manipulovat, ale má také menší stabilitu než těžší grily. Pokud si ovšem pořídíte gril na dřevěné uhlí v litinovém provedení, získáte větší stabilitu a lepé udržuje teplo. Nevýhodou těchto grilů je to, že tuk odkapává do ohně a tudíž se uvolňují škodlivé látky. Tato nevýhoda se dá snadno odstranit pořízením hliníkového tácku nebo si pořiďte gril, který nemá ohniště přímo pod roštem. Takovému způsobu grilování se říká nepřímé a pokrm je ohříván horkým vzduchem. Počítejte s delším dobou přípravy jídla. Na zátop použijte grilovací brikety, dřevěné uhlí či dřevo. Elektrický gril Vám umožní grilovat všude tam, kde je elektřina a to po celý rok. Další výhodou je snadná údržba,  snadno se přenáší, rychlá příprava pokrmů, přesná regulace teploty a zdravější způsob grilování. Pořizovací cena je minimálně 1 100 Kč. Ovšem počítejte s tím, že zde nezískáte chuť klasicky grilovaných pokrmů. Plynový gril využívá ke svému ohřevu plyn z propan butanové lahve. Další variantou jsou grily s lávovými kameny přímo z vyhaslých sopek. Ty jsou umístěny na dně grilu a jsou ohřívány plynovým hořákem. Teplo, které vyzařují lávové kameny ohřívají pokrm. Lávové kameny nasají odkapávající tuk, aniž by ho začaly přepalovat. Tudíž se nemusíte obávat karcinogeních látek. Lávové kameny se sami vyčistí, když je po grilování rozžhavíte na 5 minut na maximální teplotu. Pokud se lávové kameny začnou drolit, je čas na jejich výměnu. Obecně platí, že vydrží pouze jednu sezonu. Tento gril pořídíte od 3 000 Kč. Vodní gril ohřívá grilovaný pokrm pomocí tepla a páry. Mezi roštem a ohništěm je umístěna vodní lázeň, do které odkapává tuk a tudíž se jedná o zdravý způsob grilování. Rošt je přiklopen víkem, které udržuje teplo. Nemusíte si dělat starosti s otáčením, pokrm se dostatečně propeče z obou stran. Na zátop použijte dřevo z ovocných nebo jiných listnatých stromů. Cena tohoto grilu se pohybuje kolem 4 000 Kč.        

Publikováno: 08. 04. 2012

Kategorie: Bydlení | Rady a tipy

Autor: Nikola Vondrová