Velikonoční mazanec a jidáše

Otázka: Jak upéct mazanec a velikonoční jidáše? Odpověď:  Pokud se letos nechcete spokojit s kupovaným velikonočním pečivem a nemáte ani babičku - pekařku, nezbývá nic jiného než se pustit do pečení. K pečení mazance budeme potřebovat: 60 g droždí, 1 kg polohrubé mouky, 400 ml vlažného mléka, 200 g másla, 100 g rozinky, 1 lžička citrónové kůry, 200 g cukru krupice, 1/2 lžičky soli, 2  lžíce rumu, 4 žloutky a 1 balíček vanilkového cukru. Na zdobení si připravte 4 lžíce cukru moučka, plátky mandlí a na potírání potřebujete jedno vejce. Nejdříve připravíme kvásek z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a z části mléka. Poté ho necháme v teple vykynout. V míse smícháme zbytek mouky, cukru, sůl, citronovou kůru, vanilkový cukr a rozinky. Přidejte žloutky, rum, zbylé mléko, rozpuštěné máslo, kvásek a umíchejte hladké těsto. Těsto necháme 45 minut kynout. Po vykynutí rozdělíme těsto na dva díly, ze kterých vytvarujeme bochánky. Přendáme je na plech s pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme bochánky dalších 15 minut kynout. Oba bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme je plátky mandlí a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme 10 minut na 200 °C a poté dalších 30-40 minut na 150°C. Na pečení velikonočních jidášů (25 ks) budeme potřebovat: 60 g krupicového cukru, 500 g hladké mouky, 40 g droždí, 300 ml smetany (12%), 2 žloutky, 150 g másla, 1 vanilkový cukr, 2 lžičky citronové šťávy, kůra z 1citronu, špetka soli, 1 vejce na potírání, med na pokapání. Opět si musíme připravit kvásek. Tentokrát budeme na kvásek potřebovat lžíci cukru, mouky, droždí a trochu vlažné smetany. Asi po 15 minutách smíchejte kvásek se zbytkem cukru, mouky, přidejte máslo, žloutky, vanilkový cukr, citronovou kůru a šťávu, špetku soli a vlažnou smetanu. Zadělejte si těsto a nechte ho hodinu kynout. Vykynuté těsto rozdělte na menší kousky a z těch vyválejte válečky. Na plechu je stočte do spirály a nechte čtvrt hodiny kynout. Poté je potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte je péct do předehřáté trouby. Pečeme 25 minut při 180 °C (horkovzdušná trouba - 160 °C). Po upečení pokapeme horké jidáše medem. Dobrou chuť!  

Publikováno: 06. 04. 2012

Kategorie: Ostatní

Autor: Nikola Vondrová