Vegetariánské recepty na gril

Otázka zní jasně - existují nějaké vegetariánské recepty na grilování? Odpověď? Samozřejmě! Ať už jste zapřísáhlí vegetariáni nebo jen držíte dietu, ale přitom nechcete přijít o grilování s rodinou a přáteli, zkuste vegetariánské recepty.

Recept na plněné cukety

Potřebujeme:

  • 4 cukety
  • 15 dkg pokrájených hub
  • 10 dkg strouhaného sýra
  • 1 cibule
  • sůl,
  • pepř
  • mletý zázvor
  • 4 lžíce
  • oleje
  • petrželka

Postup:

Neoloupané cukety omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme. Dužinu nakrájíme na jemno a necháme 20 minut v klidu. Nakrájíme houby a podusíme je. Smícháme se strouhaným sýrem, přidáme sůl, pepř, mletý zázvor a touto směsí naplníme vydlabané cukety. Lehce potřeme olejem a grilujeme 6 minut.

Sendvič s grilovanou zeleninou a houbami

Potřebujeme:

  • 4 středně velké houby
  • 1 velkou papriku
  • 1 svazek chřestu
  • 90 g kozího sýra
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžice balzamikového octa trocha pepře
  • 4 toustové chleby
  • 1/4 lžičky soli

Postup: 

Smícháme olej, ocet, sůl, pepř a vzniklou směsí budeme potírat chřest, houby a rozpůlené papriky bez jádřinců. Houby grilujeme 12 minut, chřest a papriky 10 minut. Poté necháme vše vychladnout a papriky oloupeme a nakrájíme na proužky. Nad mírným plamenem opékáme plátky chleba po dobu dvou minut. Na chleba dáme sýr, houby, chřest a papriku. A teď už si stačí jen vychutnat výsledky Vaší práce.

Grilované špízy z lilku a cukety

Ingredience:

- 1 cm velké kostky nakrájejte na 2 malé lilky.

- 2 malé cukety, nakrájené na centimetrové kostky

- 1/4 šálku olivového oleje

- 2 lžíce balzamikového octa

- 2 stroužky česneku, mleté

- 1 lžička sušeného oregana

- 1 lžička mletého kmínu

- 1/2 lžičky mořské soli

- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře

Postup přípravy:

1. Předehřejte gril na středně vysokou teplotu.

2. Ve velké míse smíchejte lilek, cuketu, olivový olej, balzamikový ocet, česnek, oregano, kmín, sůl a pepř. Promíchejte, dokud zelenina nebude rovnoměrně obalená.

3. Zeleninu navlékněte na špejle, střídavě lilek a cuketu.

4. Špízy grilujte 8-10 minut za občasného otáčení, dokud zelenina nezměkne a lehce nezuhelnatí.

5. Podávejte teplé.

Portobello hamburgery na grilu

Ingredience:

- Potřebujete: 4 velké houby portobello, odstraněné stonky.

- 1 lžíce olivového oleje

- 1/4 šálku BBQ omáčky

- 1/4 šálku veganské majonézy

- 4 veganské hamburgerové housky

- Přílohy podle vlastního výběru (salát, rajče, cibule atd.)

Postup přípravy:

1. Předehřejte gril na středně vysokou teplotu.

2. Žampiony portobello potřete olivovým olejem a položte na gril. Smažte 6-8 minut, v polovině grilování žampiony obraťte, dokud nezměknou.

3. Potřete houby BBQ omáčkou a grilujte další 2 minuty.

4. Každou housku s hamburgerem potřete veganskou majonézou.

5. Na housky položte grilované žampiony a navrch dejte požadované přílohy.

6. Podávejte teplé.

Pokud máte zálusk na nějakou sladší pochoutku ochutnejte grilované ovoce

Ať už máte rádi banány, meruňky, broskve, jablka či jiné zdravé "sladkosti", můžete si je i ugrilovat. Ovoce nakrájíme a napichujeme na grilovací jehlu. Opečeme ze všech stran a posypeme skořicovým cukrem. Nebo rozložte ovoce na alobal potřený trochou másla a po chvilce grilování ho posypte cukrem, mletými ořechy a pokapejte trochou medu. A na další grilovačce už nemusíte jen koukat na všechny ty masožravce, co si budou dávat do nosu. A pokud by Vám někdo říkal, že vegetariánské recepty nemohou být dobré, zkuste mu dát ochutnat. Určitě změní názor!      


Publikováno: 09. 04. 2012 / Aktualizováno: 16. 02. 2023

Kategorie: Ostatní

Autor: Nikola Vondrová