Rady a tipy

Tip na slavnostní večeři o třech chodech

Předkrm – brokolice a křupavé prosciutto přelité jemným dresingem.

Ingredience:

Dresing:

3 lžíce panenského olivového oleje, 1 lžíce balsamikového octu, 1 lžíce dijónské hořčice, 1 lžíce čirého tekutého medu, 1 lžíce kysané smetany, 2 šalotky, 1 lžíce nahrubo nakrájených kaparů, sůl a pepř

  • 400 g brokolice
  • 12 plátků prosciutta

Příprava:

Rozpálíme si troubu, pokud máte funkci gril, tak tu, pokud ne, tak si nastavíme cca 180° C – 200° C. Připravíme si dresing – smícháme všechny ingredience a lehce vyšleháme dohromady.

Obrané růžičky brokolice vložíme do vařící vody na 4 – 5 minut, dokud nejsou měkkě, avšak ještě křupavé. Vyjmeme a vysušíme a buď dáme brokolici do samostatných menších pečících misek anebo do jedné velké zapékací mísy.

Na brokolici poklademe plátky prosciutta, trošku ji zamotáme a zkroutíme, aby to vypadalo hezky a dáme do trouby na 2 – 3 minuty, dokud prosciutto nezačne trošku kroutit a být křupavé.

Jednotlivé porce polijeme dresingem a okamžitě servírujeme. Podáváme s teplým chlebem.

Hlavní chod – smažené kuře s houbovou omáčkou

Ingredience:

2 lžíce slunečnicového oleje, 6 větších kuřecích čtvrtek, půlených, budete mít tedy 6 stehen a 6 paliček, 700 ml kuřecího vývaru, 50 g másla, 1 jemně krájená cibule, 400 g hub (popř. žampionů), 300 ml suchého bílého vína, 280 ml plnotučné šlehačky

Příprava:

Na pánvi si rozpálíme olej a osmažíme na něm stehna po dobu 8 – 10 minut, jenom kůží dolů, dokud nejsou zbarvena dozlatova. Poté je přendáme do hrnce. Dále si osmažíme paličky, ty však po dobu 5 minut a přidáme je ke stehnům. Vše pak zalijeme vývarem. Mělo by ho být dost, aby lehce překrýval kuře, pokud ne, přidáme trošku vody. Vývar přivedeme k varu a jen částečně přiklopíme pokličkou. Vaříme těsně pod bodem varu okolo 30 – 35 minut, dokud kuře není uvařené.

Mezitím si umyjeme pánev a rozpustíme si na ní máslo. Do něj přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Trošku zvýšíme oheň a přidáme houby. Ty smažíme okolo 3 minut, až změknou a krásně voní. Do pánve přilijeme víno a pustíme plamen naplno a vaříme tak po dobu 6 – 8 minut, dokud se obsah tekutiny nevyvaří o 2/3. Vypneme sporák, dokud kuře není uvařeno.

Jakmile jsou kuřecí čtvrtky hotovy, slijeme vývar do hrnce k cibuli a houbám, přivedeme k varu a opět tekutinu zredukujeme o 2/3 a dokud není hustá jako sirup. Přidáme šlehačku, přivedeme k varu, okořeníme dle chuti a vložíme do pánve kuřecí kousky. Ohřejeme kuře v omáčce po 2 – 3 minuty a sporák vypneme. Před servírováním jídlo necháme chvíli odpočinout. Podáváme s křupavým chlebem.

Desert – malinovo-čokoládový cheescake

Ingredience:

180 g dietních sucharů (možno Bebe sušenky), 75 g rozpuštěného másla, 100 g mléčné čokolády, 300 g smetanového sýru, 200 ml šlehačky, 75 g cukru, 150 g malin, moučkový cukr na ozdobu, rozpuštěná čokoláda na polití (možno vynechat)

Příprava:

V mlýnku či mixéru si rozdrtíme suchary, přidáme máslo a dobře promícháme. Směs vsypeme do dortové formy (průměr 20 cm), roztáhneme po celé ploše a udusáme vypouklou stranou lžíce. Čokoládu si rozpustíme buď v mikrovlnce nebo ve vodní lázni. Utřeme krémový sýr, šlehačku a cukr. Poté přimícháme maliny a nakonec vmícháme roztopenou čokoládu a jen rychle zamícháme (není třeba, aby se čokoláda a směs úplně spojily, právě naopak). Náplň rozetřeme na „korpus“ a uhladíme. Poté dáme na 2 hodinky vychladnout. Posypeme trochou moučkového cukru nebo holandského kakaa a polijeme trochou roztopené čokolády.