Nezařazené

Recept na velikonočního beránka

Otázka:  Co všechno potřebuji na pečení velikonočního beránka?

Odpověď: Receptů na velikonočního beránka je mnoho a my  si představíme jeden z nich.

Tak v prvé řadě si musíte koupit či půjčit formu na beránka. Ta by měla mít objem 2 litry. K pečení budeme potřebovat tyto ingredience: 300 g polohrubé mouky, 250g krupicového cukru, 5 oddělených vajec + 2 vejce navíc, 1 sáček vanilinového cukru, šťávu a kůru z půlky citronu, máslo (na vymazání formy), moučkový cukr na poprášení, 2 rozinky (oči beránka) a čokoládovou polevu (pokud ji chcete).

Formu vymazejte máslem a posypte moukou. Vejce ušlehejte s oběma druhy cukru do pěny, přidejte citronovou šťávu, kůru a mouku. Dále vyšlehejte z bílků sníh a vmíchejte ho do těsta.

Těsto vlijte do vymazané formy, přiklopte a vložte do trouby. Pečeme 35 minut na 200 °C (horkovzdušná trouba  na 180 °C) do zlatova.  Pro jistotu se přesvědčte vpichem špejle – pokud těsto neulpí na špejli, beránek je hotov.

Formu vyndejte z trouby a na 1 – 2 hodiny ji zabalte do vlhké utěrky. Až vychladne, opatrně beránka vyklopte a uvelebte ho na servírovací talíř nebo tác. Vytvořte malé důlky a vložte do nich rozinky či lentilky jako oči. Poprašte ho moučkovým cukrem a je hotovo! Pokud chcete přidat polevu, připravte ji podle návodu na obale.