Tipy na silvestrovské pohoštění

Koktejl ze šampaňského Ingredience:
  • Kostky cukru
  • Angostura (možno nahradit klasickým Fernetem či jiným podobným bylinným likérem)
  • Šumivé víno či sekt
Příprava: Na jeden drink si do skleničky na šampaňské dáme kostku cukru, kterou zakápneme cca půl čajovou lžičkou likéru. Mělo by stačit tolik, aby byla celá kostka nasáklá likérem. Poté doléváme šampaňským.   Rumový hrneček na zahřátí Ingredience na 1 porci:
  • 1 a ½ lžíce másla, 1 lžíce třtinového cukru, 1 a ½ lžíce moučkového cukru, 1 malý panák (ale možno podle chuti ) rumu, 2 lžíce zmrzliny buď s příchutí creme brulee nebo kvalitní vanilkové, špetka skořice, půl hrnečku vařící vody, špetka muškátového oříšku
Příprava: Smícháme máslo, třtinový a moučkový cukr ve větším hrnečku a vidličkou promícháme, dokud se ingredience nespojí. Přidáme rum, zmrzlinu a skořici a dolijeme horkou vodou. Opět promícháme vidličkou, dokud se zmrzlina a máslo nerozpustí a neudělají na povrchu krémovou vrstvu. Trošku poprášíme muškátovým oříškem a podáváme.   Žervé tučňáčci pro milovníky oliv  Ingredience: Ingredience – záleží na počtu připravovaných tučňáků:
  • velké černé olivy, sýr žervé, popř. jiný smetanový sýr, malé černé olivy, mrkev, párátka či párty napichovátka
Příprava: Velké olivy na jedné straně podélně rozřízneme. A každou opatrně naplníme lžičkou sýra, aby vyplňoval i prostor v zářezu (aby to vypadalo jako tučňáci frak) a obvod byl zarovnán. Mrkev nakrájíme na cca 3 mm kolečka a z každého vyřízneme malý klínek, aby to vypadalo jako chodidla. Tyto výřezky nevyhazujeme, ale zamáčkneme je do středu malých oliv a vytvoříme tím zobák. Pokud to bude nezbytné, můžeme olivu trošku naříznout, než tam kousky mrkve vložíme. Velkou olivu položíme na plátek mrkve a na ní dáme malou olivu, aby zobák, sýrové bříško a výřez chodidel byli od shora dolů v jedné linii. Od vrchu propíchneme párátkem či napichovátkem, aby tučňáčci při konzumaci drželi pohromadě. Pokud máme na plátky krájenou nakládanou papriku, můžeme se pokusit o vytvoření šál.   Čokoládovo-krémová koule Ingredience:
  • 1 balení Philladelphia sýru, ½ hrnku másla, ¼ čajové lžičky vanilkového extraktu či vanilky, 2 lžíce třtinového cukru, ¾ hrnku moučkového cukru, ¾ hrnku čokoládových kousků (buď koupených nebo možno si nasekat čokoládu doma), ¾ hrnku jemně nasekaných pekanových oříšků (nemusí být), sušenky – máslové, čokoládové, vanilkové
Příprava: Utřeme sýr, máslo a vanilku. Poté pomalu přidáváme cukr, dokud se vše nepromíchá. Nakonec přidáme čokoládu. Přendáme do plastové nádoby a dáme na hodinu až dvě pořádně vychladit, abychom poté mohli vytvarovat kouli. Tu můžeme poté obalit pekanovými oříšky anebo v čokoládových kouscích. Servírujeme v hlubší misce se sušenkami, na které čokoládovo-sýrovou pomazánku mažeme. Pokud nejste fanoušky tohoto sýru, můžete jej nahradit sýrem Mascarpone anebo utřít tvaroh s trochou smetany, aby směs nebyla moc řídká.  

Publikováno: 28. 12. 2016

Kategorie: Rady a tipy

Autor: Nikola Vondrová