Palivo do grilů

Otázka: Čím vším si můžu zatopit v grilu? Odpověď: Každý gril vyžaduje něco jiného. Pomineme zatápění pomocí dřeva a vrhneme se na to, co můžeme koupit v obchodě. Co je lepší? Dřevěné uhlí či grilovací brikety? Ať už jste zastáncem jakékoliv skupiny, platí fakt že čím více fixního uhlíku bude obsaženo v palivu, tím lépe hoří. Podle výzkumů tento spor vyhrává uhlí. Dalším jeho plusem je i nižší cena. Co se týká obsahu rakovinotvorných látek, jsou na tom brikety i uhlí úplně stejně. Obojí obsahuje minimum těchto škodlivých látek. Ale musíte si dát pozor od jakého výrobce si brikety či dřevěné uhlí pořídíte! Na internetu by jste měli zjistit nekalé výrobce briket a uhlí, které nějaké hodnoty škodlivých látek moc nevzrušují. Zvýšit odpařování rakovinotvorných látek můžete i Vy, pokud necháte odkapávat tuk do ohniště. Pokud ovšem dáte přednost briketám, měli by jste vědět, že k dostání jsou už i brikety vyráběné z kokosových šlupek. Ty se vyznačují dobrou výhřevností a hlavně kokosový aromatem, které prostoupí Vaši milovanou flákotu. Dalším typem jsou pelety, které se vyrábějí pouze ze sušených pilin bez jakékoliv chemie. Vaše pokrmy tak prostoupí krásná vůně dřeva. Pokud chcete zlepšit vůni a chuť grilovaného pokrmu zkuste ho zabalit do tenkých dřevěných plátků na uzení. Můžete to použít při grilování různých druhů masa, ryb, ovoce a zeleniny. Dřevěný plátek namočíte na půl hodiny do vody, potřete ho olejem a poté do něj můžete zabalit libovolný pokrm. Vhodné je to pro elektrické a plynové grily nebo pro grily na dřevěné uhlí.

Publikováno: 10. 04. 2012

Kategorie: Rady a tipy

Autor: Nikola Vondrová