Jak prostřít stůl na slavnostní večeři?

Alespoň jednou do roka má každý z nás narozeniny. Nebo zažívá úspěch v práci, při studiu. Povede se mu významný krok. Slavíme výročí svých vztahů. Všechno pěkné v našich životech si zaslouží, aby to bylo speciální. Pokud se nám doma někde válí nádobí pro neobvyklé oslavy, je dobré jej oprášit. Nemělo by však mít např. vánoční ornamenty či malůvky. Jednobarevné bohatě postačí. Totéž s příborem i se skleničkami. Prostírání vybírejte podle oslavované příležitosti. Při oslavě narozenin, jsou bílý ubrus či krémové prostírání ideální, mohou však být i jiné barvy, jako zelená či modrá. Na oslavu manželství, sv. Valentýna či jiného výročí ve vztahu je dobré uchýlit se ke klasické červené anebo růžové až lila. Výhodné je mít dopředu rozmyšleno, jaké se budou podávat chody, zda bude k desertu i káva, a podle toho přichystat i nádobí. To hlavně u větších oslav. Kdy krom klasického uspořádání polévkového a plochého talířku musíme brát v úvahu i talířek na předkrm, či na desert a kávu, a zároveň i připravit potřebné příbory, kdy nejdále od talířků ty, které používáme jako první. Pro nápoje by u talířků měla být sklenička ku přípitku na šťopce a sklenička na vodu. Sklenička k přípitku by buď měla být blíže talířům, anebo by obě měly být nad talíři vedle sebe. Desertní talířek s podšálkem a hrníčkem na kávu by měl být napravo od talířků hlavního chodu, pokud je chcete naaranžovat na stůl hned. Ubrousky by měly být sladěny s barvou stolu či nádobí. Je možné je smotat do válečku a přepásat ozdobnou stužkou anebo je složit do pyramidy a vložit do talíře. Zbytek stolů můžeme ozdobit svícny s čajovými svíčkami, buď skleněnými v souhře s barvami prostírání, anebo mohou být keramické svícny s úzkými vysokými svíčkami či nižšími širšími. Podle ročního období můžeme dát na stůl vázy s čerstvými květinami, sušené však také vypadají dobře. Nebo větvičky zlatého deště či čehokoli podobného. Anebo ozdobné mísy s čerstvým ovocem.  

Publikováno: 23. 09. 2012

Kategorie: Ostatní

Autor: Nikola Vondrová